piektdiena, 2013. gada 13. septembris

Lasis ar Cēzara salātiem

400 g laša
Sāls
Pipari
Dažādu salātu maisījums
Parmezāna siers
Cēzara salātu mērce
100 g konservētas kukurūzas
Citrons
Dilles

Lasi ieziež ar olīveļļu, sāli un pipariem. Lasi liek cepties 200°C sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 30 minūtes, līdz tas kļūst zeltaini brūns.
Salātu maisījumu sajauc ar sarīvētu Parmezāna sieru, kukurūzu un Cēzara salātu mērci.
Kad lasis gatavs, to pārkaisa ar svaigi sakapātām dillēm, pasniedz ar Cēzara salātiem un citrona šķēlīti. Labu apetīti! :)


Tomātu krēmzupa

8 tomāti
1 glāze tomātu sulas
1 ķiploka galviņa
Sāls
Pipari
1 kausētā siera paciņa

Tomātus blanšē, lai atbrīvotos no mizas - apakšdaļā iegriež krustiņu, tomātus pārlej ar verdošu ūdeni, patur pāris minūtes un noloba mizas. Tomātus sagriež nelielos gabalos, liek katlā, pievieno tomātu sulu un vāra aptuveni 10-15 minūtes, līdz tomāti kļūst mīksti. Pievieno saspiestu ķiploku, sāli un piparus, pagatavoto tomātu masu sablenderē, pievieno kausēto sieru un nedaudz uzvāra. Pasniedz ar krējumu un maizes grauzdiņiem.



Vistas stilbiņi ar krējumā ceptiem dārzeņiem

4 vistas stilbiņi
300 g šampinjonu
2 sīpoli
1 cukīni
1 sarkanā paprika
200 g konservētas kukurūzas
Sāls
Pipari
Kaltētu dārzeņu garšviela
Dilles
Krējums
Olīveļļa

Vistas stilbiņus ieziež ar garšvielām un liek cepties 200°C sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 30-40 minūtes, līdz vistas stilbiņi kļūst zeltaini brūni.
Šampinjonus sagriež lielos gabalos, sīpolus sagriež pusripiņās. Sēnes ar sīpoliem apcep uz pannas, līdz tie kļūst zeltaini. Pēc tam pievieno sagrieztu cukīni, papriku un kukurūzu, visu apcep, pievieno garšvielas, krējumu un dilles. Pasniedz ar vistas stilbiņiem. Labu apetīti! :)


Kartupeļu pankūkas ar maltās gaļas pildījumu un siera cepurīti

8 kartupeļi
1/3 glāzes miltu
2 olas
Sāls
Pipari
Kaltētu dārzeņu garšvielu
200 g liellopa maltās gaļas
Siers
1 sīpols
Olīveļļa

Kartupeļus nomizo un sarīvē uz smalkās rīves. Sarīvētos kartupeļus ieliek sietā notecināt sulu. Pēc brīža notecināto kartupeļu sulu izlej, savukārt bļodas apakšā nostāvējušos kartupeļu cieti pievieno kartupeļu masai. To sajauc ar 2 olām, sāli, pipariem un miltiem.
Tikmēr uz pannas apcep sīki sasmalcinātu sīpolu ar malto gaļu, pievieno sāli, piparus un kaltētu dārzeņu garšvielu.
Uz pannas klāj plānu kārtu kartupeļu masas, tai pa virsu sagatavoto malto gaļu un noslēgumā pārklāj pāri atkal kartupeļu masu, izlīdzinot viendabīgi un cepot no abām pusēm. Kad pankūkas apceptas, tām pārber rīvētu sieru un uz mirkli uzliek pannas vāku, lai siers izkūst. Pasniedz ar svaigiem dārzeņiem.



Kraukšķīgās kartupeļu pankūkas ar ķiploku mērci

8 kartupeļi
1/3 glāzes miltu
2 olas
Sāls
Pipari
Olīveļļa
Siera majonēze
Skābais krējums
3 ķiploka daiviņas

Kartupeļus nomizo un sarīvē uz smalkās rīves. Sarīvētos kartupeļus ieliek sietā notecināt sulu. Pēc brīža notecināto kartupeļu sulu izlej, savukārt bļodas apakšā nostāvējušos kartupeļu cieti pievieno kartupeļu masai. To sajauc ar 2 olām, sāli, pipariem un miltiem. Cep plānas kartupeļu pankūkas olīveļļā.
Tikmēr pagatavo ķiploku mērcīti - skābo krējumu, 3 saspiestas ķiploka daiviņas un siera majonēzi sajauc viendabīgā masā. Kartupeļu pankūkas pasniedz ar ķiploku mērcīti un svaigiem dārzeņiem.


Ābolu un cepumu drumstalkūka

4 lieli āboli
1 paciņa "Selgas" cepumu
1 paciņa sviesta
1,5 glāze miltu
Brūnais cukurs
Baltais cukurs
Kanēlis
Krējums

Cepumus sīki sasmalcina, tiem pievieno 3 ēdamkarotes brūnā cukura, 5 ēdamkarotes izkausēta sviesta un šķipsniņu sāls. Samaisa viendabīgā masā, ieklāj cepamajā formā (kurā ieklāts cepamais papīrs) un liek cepties 190°C sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 8 minūtes, līdz cepumu masas groziņš kļūst zeltainā krāsā.
Ābolus nomizo un sagriež sīkos kubiciņos. Tos liek katliņā, pievieno ¼ glāzi baltā cukura, šķipsniņu sāls, 1 tējk. kanēļa un 3 ēdamk. izkausēta sviesta. Tos vāra aptuveni 8 minūtes, nepārtraukti maisot, līdz āboli kļūst mīksti.
Noslēgumā gatavo drupačas - 1,5 miltu sajauc ar 1/2 glāzes brūnā cukura, 1/2 glāzes baltā cukura, šķipsniņu sāls, kā arī 8 ēdamkarotēm izkausēta sviesta. Mīklu samīca, līdz izveidojas drupačas.
No krāsns izņemtajā cepumu groziņā ieklāj ābolu masu, tai pa virsu uzklāj nelielu daudzumu skābā krējuma un visas pagatavotās mīklas drupačas. Visu kūku liek atpakaļ cepeškrāsnī un cep aptuveni 30-40 minūtes, līdz virsiņa kļūst zeltaini brūnā krāsā.
Šī ābolmaize patiks tiem, kam ļoti garšo drumstalkūkas, jo gardo mīklas drupaču te ir ļoti daudz. Labu apetīti! :)





Tvaicēts lasis ar paprikas-ābolu salātiem

500 g laša
Sāls
Pipari
Dilles
2 sarkanās paprikas
1 dzeltenā paprika
1 ābols
1 tomāts
Majonēze

Lasi no abām pusēm ieziež ar sāli un pipariem, tvaicē tvaicejāmā katlā 40 minūtes.
Paprikas un tomātu sīki sagriež, ābolu sarīvē. Visu samaisa ar majonēzi, nedaudz pievienojot sāli, piparus un dilles.
Kad lasis gatavs, tam pārber dilles, rotā ar majonēzi un pasniedz ar sagatavotajiem salātiem.