pirmdiena, 2013. gada 22. jūlijs

Kartupeļu biezenis ar pesto

6 lieli kartupeļi
sāls
300 ml ūdens
50 g sviesta
dilles
pesto

Kartupeļus nomizo un vāra mīkstus sālsūdenī. Gatavos kartupeļus nokāš un ar stampiņu sastampā viendabīgā masā. Tikmēr uzkarsē pienu, kurā izkausē sviestu. Kartupeļiem pievieno uzsildīto pienu un dilles, visu rūpīgi samaisa viendabīgā masā. Pasniedz ar pesto kā piedevu gaļas vai dārzeņu ēdieniem.


Sviesta pupiņas

400 g sviesta pupiņu
sāls
50 g sviesta
2 ķiploka daiviņas
dilles
kaltētu dārzeņu maisījuma bez sāls
100 ml saldā krējums

Sviesta pupiņas sālsūdenī  izvāra mīkstas aptuveni 15 minūtes. Tās nokāš, liek uz pannas un sacep sviestā. Cepšanas noslēgumā pievieno kaltētu dārzeņu maisījumu, ķiploku, dilles un saldo krējumu. Pupiņās mirkli pasautē un pasniedz kā pamatēdienu vai piedevu.


svētdiena, 2013. gada 14. jūlijs

Lasis ar Fetas sieru, pesto un spinātiem

500 g svaiga laša filejas
Fetas siers
Pesto
Spināti
Garšvielas

Laša filejai cientrā iegriež iegriezumu, kurā pilda sīki sakapātu spinātu un Fetas sieras masu. Laša filejas augšpusi pārziež ar pesto, kā arī pārklāj ar tomātu šķēlītēm. Lasi ietin folijā un liek cepties cepeškrāsnī uz 200 °C temperatūru, cept aptuveni 15 minūtes, tad noņem nost foliju un 10 minūtes vēl cep bez folijas. Pasniedz rotātu ar bazilika lapiņām.



Karija pasta ar zaļajiem sparģeļiem

Makaroni
3 ķiplokdaiviņas
1 sīpols
2 vistas filejas gabaliņi
200 g konservētas kukurūzas
1 sarkanā paprika
150 dzeltenie ķiršu tomātiņi
Melnās olīvas
100 ml saldā krējuma
200 g skābā krējuma
3 olas
Karijs
Pipari
Sāls
Zaļie sparģeļi
Saulespuķu eļļa

Makaronus liek vārīties. Tikmēr sīki sagrieztu vistas fileju sacep ar smalki sakapātu sīpolu un ķiploku, kam pēcāk pievieno konservētu kukurūzu, 1 gabaliņos sagrieztu papriku, melnās olīvas, saldo un skābo krējumu, kā arī garšvielas. Gatavos makaronus samaisa ar secepto masu. Dekorē ar melnajām olīvām.
Zaļajiem sparģeļiem notīra apakškārtu un liek vārīties sālsūdenī uz aptuveni 10 minūtēm. Makaronus pasniedz pārklātus ar melnajām olīvām, savukārt kā piedevu pasniedz zaļos sparģeļus, kas pārklāti ar majonēzi un dillītēm.


Spinātu salāti ar mocarellas sieru

200 g svaigu spinātu
125 g mocarellas siera
3 tomāti
Baziliks
Olīveļļa
Pipari
Sāls

Mocarellas sieru un tomātus sagriež sīkos gabaliņos, baziliku smalki sakapā. Visu samaisa ar spinātiem, olīveļļu, pipariem un sāli. Pasniedz kā piedevu.


Iebiezinātā piena saldējums ar riekstiem

200 ml saldā krējuma
Cukurs
Vaniļas cukurs
3 olu dzeltenumi
Iebiezinātais piens ar cukuru
Indijas rieksti

Saldo krējumu saputo ar cukuru un saldo krējumu stingrās putās. Atsevisķi saputo arī 3 olu dzeltenumus, līdz tie palielina savu sākotnējo apjomu par aptuveni 2-3 reizēm. Saldo krējumu un olu dzeltenumus rūpīgi un vienmērīgi samaisa. Pievieno iebiezināto pienu un Indijas riekstus.
Saldējumu klāj lēzenā traukā ar plānām malām un liek saldētavā. Sasaldē un pasniedz saldajā ēdienā rotātu ar svaigām zemenēm un pārlietu ar iebiezināto pienu.

Bērnības plombīra saldējums

200 ml saldā krējuma
Cukurs
Vaniļas cukurs
3 olu dzeltenumi

Saldo krējumu saputo ar cukuru un saldo krējumu stingrās putās. Atsevisķi saputo arī 3 olu dzeltenumus, līdz tie palielina savu sākotnējo apjomu par aptuveni 2-3 reizēm. Saldo krējumu un olu dzeltenumus rūpīgi un vienmērīgi samaisa.
Saldējumu klāj lēzenā traukā ar plānām malām un liek saldētavā. Sasaldē un pasniedz saldajā ēdienā rotātu ar svaigām zemenēm un pārlietu ar iebiezināto pienu.

Zemeņu saldējums

200 ml saldā krējuma
200 g zemeņu
Cukurs
Vaniļas cukurs
3 olu dzeltenumi

Saldo krējumu saputo ar cukuru un saldo krējumu stingrās putās. Atsevisķi saputo arī 3 olu dzeltenumus, līdz tie palielina savu sākotnējo apjomu par aptuveni 2-3 reizēm. Saldo krējumu un olu dzeltenumus rūpīgi un vienmērīgi samaisa. Zemenes ar cukuru sablenderē un pievieno saldējuma masai.
Saldējumu klāj lēzenā traukā ar plānām malām un liek saldētavā. Sasaldē un pasniedz saldajā ēdienā rotātu ar svaigām zemenēm un pārlietu ar iebiezināto pienu.


Zemeņu, rīsu krēma un auzu pārslu kārtojums

200 svaigas zemenes
Cukurs
1 paciņa balto rīsu
200 ml saldais krējums
Vaniļas cukurs
150 g auzu pārslu


Zemenes atsevišķi sablenderē ar cukuru. Novāra 1 paciņu balto rīsu. Rīsus atdzesē un rūpīgi samaisa ar saputotu saldo krējumu, kam pievienots cukurs, un vaniļas cukuru. Auzu pārslas, kas sajauktas ar nelielu daudzumu cukura, apgrauzdē uz pannas. Gatavās auzu pārslas atdzesē. Noslēgumā kārtās klāj sablenderēto zemeņu masu, rīsu krēma masu un auzu pārslas, rotā ar svaigām zemenēm.



Zemeņu - piena kokteilis

200 g zemeņu
50 g cukura
200 ml piena
Vaniļas cukurs

Zemenes atsevišķi sablenderē ar cukuru. Šo masu savukārt sablenderē ar pienu un vaniļas cukuru. Pasniedz kā atvēsinoši saldenu dzērienu karstā laikā. :)


Kartupeļu pusītes šampinjonu un zirnīšu mērcē

500 g jauno kartupeļu
1 sīpols
200 g šampinjonu
300 g konservētu zaļo zirnīšu
100 ml saldā krējuma
Dilles
Holandes siers

Kartupelīšus pārgriež uz pusēm un novāra gatavus. Uz pannas tikmēr sacep 1 sīki sasmalcinātu sīpolu ar šķēlītēs sagrieztiem šampinjoniem. Kad kartupeļi gatavi, tos nokāš un pievieno uz pannas saceptajām sēnēm. Klāt pievieno zaļos zirnīšus, sīki sakapātas dilles, saldo krējumu un sarīvētu sieru. Visu masu kādu brītiņu pasautē. Pasniedz kā piedevu vai pamatēdienu pārkaisītu ar sarīvētu sieru.



Zaļie salāti ar baziliku un zirnīšiem

Puse Ķīnas kāposta
300 g konservētu zaļo zirnīšu
Baziliks
Dilles
Krējums
Sāls
Pipari

Ķīnas kāpostu, baziliku un dilles smalki sakapā, pievieno zaļos zirnīšus krējumu un garšvielas. Pasniedz kā piedevu gaļas vai veģetārajiem ēdieniem.


Pasta ar vistu Ķīnas saldskābajā mērcē & Co

300 g makaronu
3 vistas filejas gabaliņi
1 sīpols
1 Ķīnas saldskābās mērces burciņa
200 g šampinjonu
300 g saldās kukurūzas
1 sarkanā paprika
100 g dzelteno ķiršu tomātiņu
100 g Holandes siera
Karijs
Sāls
Pipari
Kaltētu dārzeņu garšviela bez sāls

Makaronus uzvāra. Tikmēr sagrieztu vistas fileju apcep ar 1 sīki sasmalcinātu sīpolu. Pēc neliela brītiņa pievieno sagrieztus šampinjonus un papriku. Visu apcep nedaudz brūnu, pievieno kukurūzu, garšvielas un Ķīnas saldskābo mērci. Mazliet pasautē un noslēgumā pievieno uz pusēm pārgrieztus ķiršu tomātiņus. Izvārītos makaronus sajauc ar sacepumu, un pasniedz pārkaisītus ar rīvētu sieru.


Zemeņu - banānu pīrāgs

200 g sviesta
200 g cukura
200 g miltu
zemenes
1 banāns
6 olbaltumi

Sviestu, cukuru un miltus samīca viendabīgā masā, kuru ieklāj cepamajā veidnē. Zemenes ar cukuru atsevišķi sablenderē. Šo masu pārlēj veidnē ieklātajai mīklai, pāri izkārto šķēlītēs sagrieztu banānu. Olbaltumus sakuļ stingrās putās un pārlej pīrāgam. Pīrāgu cep aptuveni 30-40 minūtes cepeškrāsnī 200 °C temperatūrā. 
Siltu pīrāgu pasniedz ar plombīra saldējumu. Lai labi garšo! :)




Karstmaizīte ar pesto

Graudu tortermaize
Pesto
Siera majonēze

Uz tostermaizītes uzklāj pesto un pārlej ar siera majonēzi. Liek cepeškrāsnī uz 200 °C cepties, līdz tās kļūst brūnas. Pasniedz ar svaigiem tomātiem, baziliku un mocarellas sieru.

Sierainās brokastmaizītes

Graudu tortermaize
Valmieras Saimes siers
Siera majonēze

Uz tostermaizītes uzklāj šķēlītēs sagrieztu sieru un pārlej ar siera majonēzi. Liek cepeškrāsnī uz 200 °C cepties, līdz tās kļūst brūnas. Pasniedz ar svaigiem dārzeņiem vai omleti.