piektdiena, 2013. gada 30. augusts

Medus kūka

150 g sviesta
6 ēdamkarotes medus
2,5 glāzes cukura
4 olas
1 tējkarote sodas
3,5 glāzes miltu
1 citrona miziņa
1 l skābā krējuma
Skābs ievārījums
1 bundžiņa iebiezinātā piena
Pūdercukurs
Vaniļas cukurs



Sviestu un 1 glāzi cukuru katliņā uz lēnas uguns maisām aptuveni 5 minūtes, līdz cukurs un sviests izkūst. Šo masu lejam lielā bļodā, mazliet atdzesējam un pievienojam 4 olas. Visu kopā kārtīgi samaisām.
Ņemam citu katliņu, kurā liekam medu un sodu, ko karsējam uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot. Šajā laikā masa sāks putot un lēnām kļūs brūnā krāsā, kas piešķirs kūkas mīklai raksturīgo brūno toni. Pēc 5 minūšu karsēšanas gatavo medus masu pievienojam jau gatavajai olu, sviesta un cukura masai.
Pievienojam miltus un visu kārtīgi samaisām viendabīgā masā. No mīklas masas saveļam aptuveni 5-6 bumbiņas, kas sākotnēji šķiet lipīgas, taču jau pēc pāris minūtēm labi padodas.
Kūkas formā izklājam cepampapīru. Katru bumbiņu izrullējam un atsevišķi cepam 180 grādos aptuveni 8 minūtes. Pirms katras kārtas likšanas cepeškrāsnī katru izrullēto kārtu sadurstām ar dakšiņu, lai tā nepiepūšas. Izceptās kārtas būs cietas un kraukšķīgas, taču tā tam arī jābūt, jo pēc piesūcināšanas ar krēmu tās kļūs mīkstas.
Izceptajām kārtām nolīdzinām maliņas, atgriezumus sadrupinām, jo noslēgumā tos izmantosim medus kūkas izgreznošanai.
Savukārt kūkas krēmu gatavojam šādi - skābajam krējumam pievienojam 1,5 glāzi cukura, mazliet vaniļas cukura un sarīvētu citrona miziņu. Šo masu ar mikseri sakuļam aptuveni 5 minūtes, līdz krējums kļūst biezs un krēmīgs.
Kārtās klājam skābā krējuma masu, skābu ievārījumu un iebiezināto pienu. Arī kūkas ārpusi apziežam ar skābā krējuma masu, pārberam ar sadrupinātajām mīklas kārtas drupačām un pūdercukuru. Gatavo kūku liekam ledusskapī iesūkties - jo ilgāk tā tiks nostādināta, jo garšīgāka tā būs. Turam to ledusskapī vismaz 12-24 stundas. :)


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru