trešdiena, 2013. gada 26. jūnijs

Rabarberu - zemeņu debesmanna

2 rabarbera kāti
200 g sablenderētas zemenes
Cukurs pēc izvēles
600 ml ūdens
100 g mannas
Piens pasniegšanai

Rabarberus sagriež sīkos gabaliņos un liek vārīties ūdenī. Kad tie jau mīksti, pievieno sablenderētas zemenes, cukuru un maisot pievieno mannu. Nedaudz pavāra, līdz manna uzbriest. Masai ļauj atdzist. Pēc aptuveni 10 min. šo masu kuļ ar mikseri, līdz tā apjoma ziņā palielinās 2-3 reizes, kļūstot gaišākā krāsā. Gatavo debesmannu ieliek ledusskapī mazliet atdzesēties un pasniedz ar pienu.

Spageti ar saulē kaltētu tomātu pastu itāļu gaumē

300 g spageti
1 burciņa saulē kaltētu tomātu pastas mērces 
200 g liellopa maltās gaļas
1 sīpols
200 g konservētas kukurūzas
Parmezāna siers

Spageti makaronus uzvāra. Tikmēr gatavo mērci - liellopa malto gaļu un 1 sīki sasmalcinātu sīpolu sacep cep uz pannas, līdz tie kļūst brūni un kraukšķīgi. Pēc tam pannas saturam pievieno saulē kaltēto tomātu pastu "Pomodorino Secchi" (kas nopērkama lielveikalos "Rimi") un kukurūzu, visu mērces masu kādu brīdi pasautē, līdz tā gatava. Kad spageti gatavi, tos samaisa ar pagatavoto mērci un pasniedz pārkaisītus ar rīvētu Parmezāna sieru.


Baltie sparģeļi ar olām

400 g balto sparģeļu
Olas (skaits pēc izvēles)
"Spilvas" gurķu mērce
Dilles
Sāls

Sparģeļiem notīra miziņu un vāra ūdenī, kam pievienota šķipsniņa sāls, aptuveni 10-15 min. Tikmēr novāra olas - cik daudz, tā ir katra izvēle. Šajā gadījumā olas tika vārītas aptuveni 8 min., lai būtu mīksts olas dzeltenums. Izvārītos sparģeļus kopā ar lielos gabalos sagrieztām olām pasniedz pārlietus ar "Spilvas" mērci un pārkaisītus ar sīki sagrieztām dillēm.

Vistas un dārzeņu sacepums

4 vistas filejas
4 lieli kartupeļi
300 g šampinjonu
1 liels sīpols
4 tomāti
300 g rīvēta siera
Siera majonēze
Garšvielas
Sāls
Pipari
Dilles
Saulespuķu eļļa

Vistas filejas "izdauza" ar gaļas āmurīti. Kartupeļus notīra un sagriež ripiņās. Šampinjonus sagriež lielos gabalos un kopā ar ripiņās sagrieztu sīpolu sacepo brūnus. Tomātu sagriež ripiņās. Sieru sarīvē.
Visas sastāvdaļas kārtās klāj cepamajā veidnē - kartupeļi, siera majonēze, tomāti, dilles, siers, vistas fileja, šampinjoni. Pa virsu pēc aptuveni 20 minūšu cepšanas cepeškrāsnī 180 grādos pārber rīvētu sieru un cep, kamēr gatavs.



Kartupeļu pankūkas ar lasi

8 kartupeļi
Mazliet miltu
2 olas
Sāls
Pipari
300 g svaiga laša
Saulespuķu eļļa
Dilles
Krējums
Majonēze
2 ķiploka daiviņas


Karupeļus sarīvē, tad samaisa ar olām, miltiem, sāli un pipariem. Cep kartupeļu pankūkas.
Lasi sagriež strēmelītēs, pārkaisa ar citronpipariem un uz mirkli atstāj "ievilkties". Kartupeļu pankūkas pasniedz ar laša strēmelītēm un pašgatavotu mērcīti (krējumu samaisa kopā ar dillēm, sāli, pipariem un sasmalcinātu ķiploku).


Spageti ar garnelēm

200 g spageti makaronu
1 iepakojums saldētu garneļu
2 ķiploka daiviņas
200 ml saldā krējuma
Sāls
Pipari
Mazliet saulespuķu eļļas

Makaronus uzvāra. Garneles liek uz pannas pasautēties, līdz viss šķidrums ir iztecējis. Garnelēm pievieno arī ķiploku un noslēgumā - saldo krējumu. Spageti makaronus samaisa ar garneļu mērci, pasniedz siltus.



Dārzeņu un maltās gaļas sacepums

400 g liellopa maltās gaļas
4 kartupeļi
2 sīpoli
Dažas ķiploka daiviņas
200 g šampinjonu
Saulespuķu eļļa
2 mazi cukini
300 g siera
300 krējuma
Siera majonēze
Dilles
Sāls
Pipari
Bez sāls garšvielas maisījums

Liellopa malto gaļu kopā ar 1 sasmalcinātu sīpolu un dažām ķiploka daiviņām sacep uz pannas.
Atsevišķi sacep arī kartupeļus, kam pievieno bez sāls garšvielu maisījumu.
Tāpat atsevišķi sacep diezgan lielos gabalos sagrieztus šampinjonus kopā ar ripiņās sagrieztu 1 sīpolu.
Cukini sagriež ripiņās. Sieru sarīvē. 200 g siera samaisa ar krējumu, dillēm, sāli un pipariem, savukārt atlikušos 100 g siera tiek ieklāti sacepuma vidējā kārtā.
Visas sastāvdaļas kārto cepamajā traukā pa slāņiem - kartupeļi, cukini, siers, maltā gaļa, majonēze, šampinjoni. Visam pāri pārklāj sieru, kas samaisīts ar krējumu, dillēm, sāli un pipariem.
Cep cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 30-40 min.












Zaļie salāti ar āboliem

1 garais gurķis
1/4 Ķīnas kāposta
300 g zaļo konservēto zirnīšu
1 ābols
Dilles
Loki
Salātu mērce

Visas sastāvdaļas sīki sasmalcina un samaisa ar krējumu vai salātu mērci.



Krāsnī cepti "iegrieztie" kartupeļi ar sieru

Palieli kartupeļi
Garšvielas
Siera majonēze
Siers

Kartupeļus nomizo. Katru kartupeli uzliek uz ēdamkarotes, iegriež sīkas strēmelītes (neiegriežot līdz pašai apakšai, lai tādējādi kartupelis turētos kopā), kartupeli ieziež ar vēlamajām garšvielām, pa starpām liek sieru. Kartupeļus pārklāj ar foliju un uz 30 min. liek cepties cepeškrāsnī aptuveni 180 grādos. Pēc pusstundas foliju noņem, katram kartupeli uzspiež siera majonēzi un turpina cept cepeškrāsni, apmēram, 20 min., līdz kartupeļi kļūst brūni un kraukšķīgi.






Ātrā ābolkūka

2 lieli āboli
3 olu baltumi
Cukurs
Vaniļas cukurs
Kanēlis
1 glāze miltu
150 g sviesta


Miltus sajauc kopā ar izkausētu sviestu, vaniļas cukuru un aptuveni 150 g cukura. Iegūto mīklu izklāj veidnes apakšā. Pa virsu klāj šķēlītēs sagrieztus ābolus, kurus pārber ar kanēli un mazliet cukura. Atsevišķi saputo olu baltumus stingrās putās, kuras pārklāj veidnē izvietotajiem āboliem. Cep cepeškrāsnī aptuveni 180 grādos, līdz virspuse kļūst brūna (apmēram, 30 - 40 min.).





Pasta grieķu gaumē





300 g makaronu
400 g maltās gaļas
3 tomāti
Tomātu pasta
Olīveļļa
4 ķiploka daiviņas
Šampinjoni
Fetas siers
Melnās olīvas

Atsevišķi uzvāra makaronus. Tikmēr olīveļļā cep malto gaļu, ķiplokus, šampinjonus, kam noslēgumā pievieno sagrieztus tomātus un tomātu pastu. Iegūto mērci samaisa ar makaroniem, kam pievieno arī melnās olīvas. Pasniedz pārkaisītu ar fetas sieru.

Bulgāru nacionālais saldais ēdiens - apgāztais ābolu pīrāgs



2 lieli āboli
1-2 ēdamkarotes sviesta
2 olas
1/2 glāze miltu
1/2 glāze cukura
2 ēdamkarotes piena
1 ēdamkarote cepamā pulvera
Vaniļas cukurs
Šķipsniņa kanēļa
Saldējums (pēc izvēles)
Karameļu mērce

Ābolus nomizo un sagriež plānās šķēlītēs. Pīrāga veidni ieziež ar sviestu. Pamatnes apakšējā daļā izkārto ābolus, pārkaisa tos ar cukuru un kanēli.
Miltus, olas, cukuru, pienu, cepamo pulveri, vaniļas cukuru un kanēli samaisa viendabīgā mīklā. Šo mīklu pārlej pāri pīrāga veidnē jau izkārtotajiem āboliem. Pīrāgu cep zeltaini brūnu, pasniedz siltu vai atdzesētu – pārlietu ar karameļu mērci un saldējumu. Klāt lieliski derēs Bulgāru karogs vai deserta vīns.






Vasarīgā zemeņu Panna Cotta




250 ml saldā krējuma
100 ml piena
Cukurs pēc izvēles
Mazliet vaniļas cukura
500 g zemeņu
3 tējkarotes pulverveida želatīna


Zemenes sablenderē kopā ar cukuru. Pusi masas atstāj mērcei, savukārt otru pusi vēlāk pievieno Panna Cotta masai.
Želatīnu krūzītē vai bļodiņā aplej ar 100 ml auksta ūdens un atstāj uzbriest vismaz 15 minūtes. Krējumu kopā ar cukuru, pienu un vaniļas cukuru uzsilda, iemaisa uzbriedināto želatīnu, turpina maisīt, līdz želatīns izkūst, uzvāra un uzreiz ņem nost no uguns. Noslēgumā pievieno pusi no sablenderētajām zemenēm un lej mazos trauciņos, piemēram, krūzītēs vai mazās bļodiņās. Atstāj ledusskapī vismaz uz 3 stundām sastingt.
Pirms pasniegšanas ar nazi atdala „Panna Cottu” no trauciņu malām, apklāj ar šķīvīti un izkrata laukā. Pasniedz ar pārlietu sablenderēto zemeņu masu.


Itāļu nacionālais saldais ēdiens - Panna Cotta




250 ml saldā krējuma
100 ml piena
Cukurs pēc izvēles
1 vaniļas pāksts vai vaniļas cukurs
3 tējkarotes pulverveida želatīna
Pasniegšanai – svaigu vai saldētu ogu mērce


Želatīnu krūzītē vai bļodiņā aplej ar 100 ml auksta ūdens un atstāj uzbriest vismaz 15 minūtes. Krējumu kopā ar cukuru, pienu un vaniļas pāksti (pārgriež gareniski uz pusēm, krējumā iekšā ar nazi izskrāpē sēkliņas un iemet arī pāksts gabaliņus) uzsilda, pievieno uzbriedināto želatīnu, labi samaisa, lai želatīns izkūst, uzvāra un uzreiz ņem nost no uguns. Izņem vaniļas pāksts gabaliņus un kausiņu vai caur sietiņu lej mazos trauciņus vai espresso krūzītēs. Atstāj ledusskapī vismaz uz 3 stundām sastingt.
Pirms pasniegšanas ar nazi atdala „Panna Cottu” no trauciņu malām, apklāj ar šķīvīti un izkrata laukā. Pasniedz ar svaigu vai saldētu ogu mērci vai ar ievārījumu.