piektdiena, 2013. gada 13. septembris

Lasis ar Cēzara salātiem

400 g laša
Sāls
Pipari
Dažādu salātu maisījums
Parmezāna siers
Cēzara salātu mērce
100 g konservētas kukurūzas
Citrons
Dilles

Lasi ieziež ar olīveļļu, sāli un pipariem. Lasi liek cepties 200°C sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 30 minūtes, līdz tas kļūst zeltaini brūns.
Salātu maisījumu sajauc ar sarīvētu Parmezāna sieru, kukurūzu un Cēzara salātu mērci.
Kad lasis gatavs, to pārkaisa ar svaigi sakapātām dillēm, pasniedz ar Cēzara salātiem un citrona šķēlīti. Labu apetīti! :)


Tomātu krēmzupa

8 tomāti
1 glāze tomātu sulas
1 ķiploka galviņa
Sāls
Pipari
1 kausētā siera paciņa

Tomātus blanšē, lai atbrīvotos no mizas - apakšdaļā iegriež krustiņu, tomātus pārlej ar verdošu ūdeni, patur pāris minūtes un noloba mizas. Tomātus sagriež nelielos gabalos, liek katlā, pievieno tomātu sulu un vāra aptuveni 10-15 minūtes, līdz tomāti kļūst mīksti. Pievieno saspiestu ķiploku, sāli un piparus, pagatavoto tomātu masu sablenderē, pievieno kausēto sieru un nedaudz uzvāra. Pasniedz ar krējumu un maizes grauzdiņiem.



Vistas stilbiņi ar krējumā ceptiem dārzeņiem

4 vistas stilbiņi
300 g šampinjonu
2 sīpoli
1 cukīni
1 sarkanā paprika
200 g konservētas kukurūzas
Sāls
Pipari
Kaltētu dārzeņu garšviela
Dilles
Krējums
Olīveļļa

Vistas stilbiņus ieziež ar garšvielām un liek cepties 200°C sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 30-40 minūtes, līdz vistas stilbiņi kļūst zeltaini brūni.
Šampinjonus sagriež lielos gabalos, sīpolus sagriež pusripiņās. Sēnes ar sīpoliem apcep uz pannas, līdz tie kļūst zeltaini. Pēc tam pievieno sagrieztu cukīni, papriku un kukurūzu, visu apcep, pievieno garšvielas, krējumu un dilles. Pasniedz ar vistas stilbiņiem. Labu apetīti! :)


Kartupeļu pankūkas ar maltās gaļas pildījumu un siera cepurīti

8 kartupeļi
1/3 glāzes miltu
2 olas
Sāls
Pipari
Kaltētu dārzeņu garšvielu
200 g liellopa maltās gaļas
Siers
1 sīpols
Olīveļļa

Kartupeļus nomizo un sarīvē uz smalkās rīves. Sarīvētos kartupeļus ieliek sietā notecināt sulu. Pēc brīža notecināto kartupeļu sulu izlej, savukārt bļodas apakšā nostāvējušos kartupeļu cieti pievieno kartupeļu masai. To sajauc ar 2 olām, sāli, pipariem un miltiem.
Tikmēr uz pannas apcep sīki sasmalcinātu sīpolu ar malto gaļu, pievieno sāli, piparus un kaltētu dārzeņu garšvielu.
Uz pannas klāj plānu kārtu kartupeļu masas, tai pa virsu sagatavoto malto gaļu un noslēgumā pārklāj pāri atkal kartupeļu masu, izlīdzinot viendabīgi un cepot no abām pusēm. Kad pankūkas apceptas, tām pārber rīvētu sieru un uz mirkli uzliek pannas vāku, lai siers izkūst. Pasniedz ar svaigiem dārzeņiem.



Kraukšķīgās kartupeļu pankūkas ar ķiploku mērci

8 kartupeļi
1/3 glāzes miltu
2 olas
Sāls
Pipari
Olīveļļa
Siera majonēze
Skābais krējums
3 ķiploka daiviņas

Kartupeļus nomizo un sarīvē uz smalkās rīves. Sarīvētos kartupeļus ieliek sietā notecināt sulu. Pēc brīža notecināto kartupeļu sulu izlej, savukārt bļodas apakšā nostāvējušos kartupeļu cieti pievieno kartupeļu masai. To sajauc ar 2 olām, sāli, pipariem un miltiem. Cep plānas kartupeļu pankūkas olīveļļā.
Tikmēr pagatavo ķiploku mērcīti - skābo krējumu, 3 saspiestas ķiploka daiviņas un siera majonēzi sajauc viendabīgā masā. Kartupeļu pankūkas pasniedz ar ķiploku mērcīti un svaigiem dārzeņiem.


Ābolu un cepumu drumstalkūka

4 lieli āboli
1 paciņa "Selgas" cepumu
1 paciņa sviesta
1,5 glāze miltu
Brūnais cukurs
Baltais cukurs
Kanēlis
Krējums

Cepumus sīki sasmalcina, tiem pievieno 3 ēdamkarotes brūnā cukura, 5 ēdamkarotes izkausēta sviesta un šķipsniņu sāls. Samaisa viendabīgā masā, ieklāj cepamajā formā (kurā ieklāts cepamais papīrs) un liek cepties 190°C sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 8 minūtes, līdz cepumu masas groziņš kļūst zeltainā krāsā.
Ābolus nomizo un sagriež sīkos kubiciņos. Tos liek katliņā, pievieno ¼ glāzi baltā cukura, šķipsniņu sāls, 1 tējk. kanēļa un 3 ēdamk. izkausēta sviesta. Tos vāra aptuveni 8 minūtes, nepārtraukti maisot, līdz āboli kļūst mīksti.
Noslēgumā gatavo drupačas - 1,5 miltu sajauc ar 1/2 glāzes brūnā cukura, 1/2 glāzes baltā cukura, šķipsniņu sāls, kā arī 8 ēdamkarotēm izkausēta sviesta. Mīklu samīca, līdz izveidojas drupačas.
No krāsns izņemtajā cepumu groziņā ieklāj ābolu masu, tai pa virsu uzklāj nelielu daudzumu skābā krējuma un visas pagatavotās mīklas drupačas. Visu kūku liek atpakaļ cepeškrāsnī un cep aptuveni 30-40 minūtes, līdz virsiņa kļūst zeltaini brūnā krāsā.
Šī ābolmaize patiks tiem, kam ļoti garšo drumstalkūkas, jo gardo mīklas drupaču te ir ļoti daudz. Labu apetīti! :)





Tvaicēts lasis ar paprikas-ābolu salātiem

500 g laša
Sāls
Pipari
Dilles
2 sarkanās paprikas
1 dzeltenā paprika
1 ābols
1 tomāts
Majonēze

Lasi no abām pusēm ieziež ar sāli un pipariem, tvaicē tvaicejāmā katlā 40 minūtes.
Paprikas un tomātu sīki sagriež, ābolu sarīvē. Visu samaisa ar majonēzi, nedaudz pievienojot sāli, piparus un dilles.
Kad lasis gatavs, tam pārber dilles, rotā ar majonēzi un pasniedz ar sagatavotajiem salātiem.


piektdiena, 2013. gada 30. augusts

Heks ar pesto un tvaicētiem dārzeņiem

6 heki
Pesto
Siera majonēze
Dilles
Kaltētu dārzeņu garšviela (bez sāls)
Pipari
Sāls
Siers
Kartupeļi
Bumbieris
Burkāni
Puķkāposti

Kartupeļus, burkānus, puķkāpostus un bumbieri iztvaicē tvaicējamā katlā.
Katru heka gabaliņu ieziež ar pesto, pārkaisa ar dillēm un garšvielām, ietin follijā un liek cepties cepeškrāsnī 200° temperatūrā uz aptuveni 20 minūtēm. Pēc 20 minūtēm atver folliju, heka gabaliņiem pārber pāri mazliet sarīvēta siera, pārlej mazliet siera majonēzes un vēl uz aptuveni 10-15 minūtēm turpina cept cepeškrāsnī. Pasniedz ar tvaicētiem dārzeņiem un baltvīnu.


Baklažānu kārtojums ar vistu

1 liels baklažāns
2 vistas filejas
Olīveļļa
200 g šampinjonu
2 sīpoli
3 ķiploku daiviņas
5 palieli kartupeļi
1 sarkanā paprika
300 g skābā krējuma
Siers
Sāls
Pipari
Garšviela kartupeļiem
3 olas

Kartupeļus sagriež kubiciņos un uz pannas apcep eļļā ar sāli, pipariem un kartupeļu garšvielām.
Uz citas pannas sacep strēmelītēs sagrieztu vistas fileju kopā ar smalki sakapātiem sīpoliem, ķiplokiem un šampinjoniem.
Cepamajā formā kārtās secīgi klāj - šķēlītēs sagrieztu baklažānu, saceptos kartupeļus, skābu krējumu, vistas un šampinjonu sacepumu, smalki sagrieztu papriku, sakultas olas un baklažānu. Liek cepties cepeškrāsnī 180° temperatūrā uz aptuveni 30-40 minūtēm, pēdējās 5 minūtēs sacepumam pārber rīvētu sieru, lai tas izkūst. Labu apetīti! :)


Kabaču un mājas siera kārtojums

1 paliels kabacis
200 g mājas siera
1 sīpols
2 ķiploka daiviņas
Dilles
Diers
Sāls
Pipari
Kaltētu dārzeņu garšvielas (bez sāls)
Olīveļļa

Kabaci sagriež ripiņās, kuras tiek apceptas uz pannas eļļā un pārbērtas ar sāli. Cepšanas laikā pagatavo mājas siera pildījuma masu - uz citas pannas apcep sīki sasmalcinātu sīpolu un ķiploku, tos bļodā samaisa ar mājas sieru, sakapātām dillēm, garšvielām un mazliet rīvēta siera.
Kārtās kārto kabaču tornīšus - kabaču ripiņa, mājas siera masa, kabaču ripiņa, mājas siera masa, rīvēts siers, kabaču ripiņa un pa virsu rīvēts siers. Kabaču tornīšus liek cepties cepeškrāsnī 200° temperatūrā uz aptuveni 15-20 minūtēm. Pasniedz ar skābu krējumu vai ķiploku mērci.




Šokolādīgie mafini ar šokolādes gabaliņiem

2 olas
100 g sviesta
250 g miltu
25 kakao pulvera
2 tējkarotes cepamā pulvera
3/4 tējkarotes sodas
100 g tumšās šokolādes
200 g piena šokolādes
300 g skābā krējuma
90 g brūnā cukura
100 ml saldā krējuma

Miltus sajauc kopā ar kakao pulveri, cepamo pulveri un sodu. Pievieno mazos gabaliņos salauztu tumšo šokolādi (100 g) un piena šokolādi (100 g), visu kārtīgi samaisa.
Sviestu izkausē katliņā. Citā bļodā viegli sakuļ olas, cukuru, izkausēto sviestu un skābo krējumu. Iegūto krējuma masu samaisa kopā ar jau pagatavoto miltu masu, līdz iegūst viendabīgu un vienmērīgu mīklu.
Mīklu lej mafinu papīrīšos vai mafinu cepamajā formā. Liek cepties cepeškrāsnī 180°C temperatūrā uz aptuveni 20 minūtēm.
Kad mafini gatavi, tiek pagatavota piena šokolādes glazūra - 100 g piena šokolādes izkausē katliņā ūdens peldē, pievieno 100 ml saldā krējuma un karsē, maisa, līdz tiek iegūta viendabīga masa. Ar šo glazūru pārlej katru mafinu. Mafinus atdzesē un pasniedz ar pienu. :)




Ātrā ābolu tarte

2 lieli skābi āboli
2 olas
150 g cukura
100 g kviešu miltu
50 g sviesta
Kanēlis

Olas sakuļ ar 100 g cukura un izsijātiem miltiem. Gatavo mīklu lej formā, kas ieziesta ar taukvielām. Mīklai pa virsu klāj šķēlītēs sagrieztus ābolus, pārber ar kopā sajauktu kanēli un atlikušajiem 50 g cukura. Noslēgumā ābolu tartei pa virsu klāj plānās šķēlītēs sagrieztus sviesta gabaliņus. Ābolu tarti liek cepties cepeškrāsnī 200°C uz aptuveni 15-30 minūtēm. Pasniedz atdzesētu.
Svarīgi - lai iegūtu plānu mīklas pamatni, ieteicams izmantot minētās proporcijas un nepievienot vairāk miltu un olu.



Bagātīgā kefīra mīklas ābolkūka ar kanēli

2 glāzes kefīra
6 olas
2 glāzes cukura
1 ēdamkarote vaniļas cukura
2 tējkarotes sodas
Kviešu milti
4 skābi āboli
Kanēlis
200 g saldētu upeņu
400 g skābā krējuma

Olas saputo kopā ar cukuru un vaniļas cukuru, līdz tiek iegūta viendabīga, gaisīga masa. Šai masai pievieno 1 glāzi kefīra, tad iemaisa miltus (daudzumu nosaka "uz aci'). Atlikušajā kefīra glāzē iemaisa 2 tējkarotes sodas, glāzi tur virs jau sagatavotās mīklas bļodas - kefīru kādu mirkli turpina maisīt ar sodu, līdz tā sāk nākt pāri pār glāzes malām. To pievieno un samaisa kopā ar mīklu. Pašās beigās mīklā iejauc saldētas upenes.
Uz cepešpannas izklāj cepampapīru, uz tā lej sagatavoto kefīra mīklu, ko vienmērīgi izlīdzina pa visu pannu. Uz izklātās mīklas kārto šķēlītēs sagrieztus ābolus un liek cepties cepeškrāsnī 200°C uz aptuveni 30 minūtēm. 
Gatavo plātsmaizi izņem no cepeškrāsns, un, kamēr tā karsta, pa virsu āboliem bagātīgā kārtā izklāj skābo krējumu, pa virsu uzber cukuru un kanēli. Ābolkūkai ļauj atdzist. Labu apetīti! :)



Biskvīta rulete ar upenēm un siera krēmu

Biskvīts:

6 olas
6 ēdamkarotes cukura

1 ēdamkarote vaniļas cukura

6 ēdamkarotes kviešu miltu

Ruletes pildījums:

400 g upeņu

50 g pūdercukura
200 g saldā krējuma

3 ēdamkarotes cukura

200 g svaigā siera "Kārums"

Biskvīta gatavošanas laikā ieslēdz cepeškrāsni un uzsilda to līdz 175°C temperatūrai.

Biskvīts

Olu baltumus uzmanīgi atdala no dzeltenumiem. Pie baltumiem pievieno šķipsniņu sāls (lai veidotos stingrākas putas) un pie dzeltenumiem 6 ēdamkarotes cukura un 1 ēdamkaroti vaniļas cukura. Olu baltumus saputo stingrās putās. Arī olu dzeltenumus kopā ar pievienoto cukuru puto, līdz izveidojas viendabīga, gaisīga masa.
Olbaltumu masā iesijā 6 ēdamkarotes miltu un pievieno saputoto olu dzeltenumu. Visu viegli samaisi. (Ja ir vēlēšanās iegūt brūno biskvītu, 2 ēdamkarotes miltu aizstāj ar 2 ēdamkarotēm kakao).

Uz pannas izklāj cepampapīru, ko pārkaisa ar nelielu daudzumu miltu, lai biskvīts vieglāk nāk nost, kad būs gatavs. Uz pannas kārto biskvītu, to izlīdzina, noslēgumā pannu mazliet pasit pret galdu, lai iegūtu vienmērīgu klājumu. Ruletes pamatni cep cepeškrāsnī  175°C temperatūrā aptuveni 15-20 minūtes.

Siera krēms
Svaigas saldētas upenes sastampā vienmērīgā masā kopā ar pūdercukuru.

Atsevišķā traukā saputo saldo krējumu ar cukuru. Kad saldais krējums saputots, pievieno "Kāruma" svaigo ssieru. Visu saputo stingrās putās, līdz tiek iegūta viendabīga konsistence. 

Biskvīta ruletes tapšana
Gatavo biskvītu izņem no cepeškrāns. Uz galda uzklāj tīru dvieli un cepampapīru. Kamēr biskvīts ir karsts, tas ir jādabū nost no papīra un jārullē rulete, jo, kad tas atdzisīs, to vairs nevarēs sarullēt.
Uz biskvīta uzklāj un vienmērīgi izsmērē saputoto siera krēmu (tas jādara ātru, jo saldais krējums kūst). Pa virsu tiek bērtas upenes. Visu satin rullītī, ietin cepampapīrā un liek ledusskapī sastingt. Vislabāk, ja rulete ledusskapī tiks noturēta vismaz 1 nakti.
Pirms pasniegšanas ruleti pārkaisa ar pūdercuku vai rotā ar kausētu šokolādi, augļiem utt.




Medus kūka

150 g sviesta
6 ēdamkarotes medus
2,5 glāzes cukura
4 olas
1 tējkarote sodas
3,5 glāzes miltu
1 citrona miziņa
1 l skābā krējuma
Skābs ievārījums
1 bundžiņa iebiezinātā piena
Pūdercukurs
Vaniļas cukurs



Sviestu un 1 glāzi cukuru katliņā uz lēnas uguns maisām aptuveni 5 minūtes, līdz cukurs un sviests izkūst. Šo masu lejam lielā bļodā, mazliet atdzesējam un pievienojam 4 olas. Visu kopā kārtīgi samaisām.
Ņemam citu katliņu, kurā liekam medu un sodu, ko karsējam uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot. Šajā laikā masa sāks putot un lēnām kļūs brūnā krāsā, kas piešķirs kūkas mīklai raksturīgo brūno toni. Pēc 5 minūšu karsēšanas gatavo medus masu pievienojam jau gatavajai olu, sviesta un cukura masai.
Pievienojam miltus un visu kārtīgi samaisām viendabīgā masā. No mīklas masas saveļam aptuveni 5-6 bumbiņas, kas sākotnēji šķiet lipīgas, taču jau pēc pāris minūtēm labi padodas.
Kūkas formā izklājam cepampapīru. Katru bumbiņu izrullējam un atsevišķi cepam 180 grādos aptuveni 8 minūtes. Pirms katras kārtas likšanas cepeškrāsnī katru izrullēto kārtu sadurstām ar dakšiņu, lai tā nepiepūšas. Izceptās kārtas būs cietas un kraukšķīgas, taču tā tam arī jābūt, jo pēc piesūcināšanas ar krēmu tās kļūs mīkstas.
Izceptajām kārtām nolīdzinām maliņas, atgriezumus sadrupinām, jo noslēgumā tos izmantosim medus kūkas izgreznošanai.
Savukārt kūkas krēmu gatavojam šādi - skābajam krējumam pievienojam 1,5 glāzi cukura, mazliet vaniļas cukura un sarīvētu citrona miziņu. Šo masu ar mikseri sakuļam aptuveni 5 minūtes, līdz krējums kļūst biezs un krēmīgs.
Kārtās klājam skābā krējuma masu, skābu ievārījumu un iebiezināto pienu. Arī kūkas ārpusi apziežam ar skābā krējuma masu, pārberam ar sadrupinātajām mīklas kārtas drupačām un pūdercukuru. Gatavo kūku liekam ledusskapī iesūkties - jo ilgāk tā tiks nostādināta, jo garšīgāka tā būs. Turam to ledusskapī vismaz 12-24 stundas. :)


Kvinoja ar dārzeņiem

250 g kvinojas
1 sīpols
3 ķiploka daiviņas
200 g šampinjonu
1 sarkanā paprika
1 dzeltenā paprika
1 mazs baklažāns
1 mazs cukīni
200 g konservētas kukurūzas
400 g skābā krējuma
Sāls
Pipari
Kaltētu dārzeņu garšviela (bez sāls)
Dilles


Kvinoju vāra ūdenī 15 minūtes.
Atsevišķi sacep sīki sasmalcinātu sīpolu, ķiploku, šampinjonus, dzelteno un sarkano papriku, baklažānu, cukīni, konservētu kukurūzu, sakapātas dilles un garšvielas. Dārzeņus apbrūnina un noslēgumā pievieno skābo krējumu, nedaudz pasautējot dārzeņus tajā. Kvinoju sajauc ar dārzeņiem. Labu apetīti! :)


Sezonas dārzeņu salāti

Svaigs jaunais kāposts
Burkāni
Paprika
Gurķis
Dilles
Olīveļļa
Sāls
Pipari

Visus dārzeņus smalki sakapā, pievieno sasmalcinātas dilles, sāli un piparus, noslēgumā samaisot ar olīveļļu. Pasniedz kā piedevu pie gaļas ēdieniem.


Pica ar vistu un dārzeņiem

1 picas pamatne
Tomātu mērce
1 vistas fileja
Ingvers
Sāls
Pipari
100 g šampinjonu
Siera majonēze
1/2 sarkanā sīpola
1/2 sarkanās paprikas
Siers

Vistas fileju sagriež garenos gabaliņos, tos apcep eļļā, apkaisot ar ingveru, šķipsniņu sāls un pipariem.
Uz picas pamatnes klāj tomātu mērci, apceptos vistas filejas gabaliņus, sīki sagrieztu papriku, šampinjonus, siera majonēzi, sarīvētu sieru un ripiņās sagrieztu sarkano sīpolu. Cep cepeškrāsnī 200°C temperatūrā aptuveni 20 minūtes.


Asā pica meksikāņu gaumē

1 picas pamatne
Tomātu mērce
150 g liellopu maltās gaļas
Sāls
Pipari
1/2 sīpola
"Taco" mērce
Zaļā čili paprika
Konservēti sīpoliņi
Mārrutki
Krējums
Majonēze
Siers

Malto gaļu apcep uz pannas kopā ar sīki sasmalcinātu sīpolu, sāli un pipariem.
Atsevišķi pagatavo mārrutku mērci - krējumu, majonēzi un mārrutkus sajauc viendabīgā masā.
Uz picas pamatnes uzklāj tomātu mērci, sacepto malto gaļu, zaļo čili papriku, konservētos sīpoliņus, sarīvētu sieru, mārrutku mērci un "Taco" mērci. Picu cep cepeškrāsnī 200°C temperatūrā aptuveni 20 minūtes.





Pica ar jūras veltēm

1 picas pamatne
200 g garneļu
150 g laša filejas
Tomātu mērce
SPILVAS 1000 salu mērce
1/2 sarkanā sīpola
Melnās olīvas
Siers

Uz picas pamatnes izklāj tomātu mērci, šķēlītēs sagrieztu lasi, garneles, ripiņās sagrieztu sīpolu, SPILVAS 1000 salu mērci, melnās olīvas un sarīvētu sieru. Picu cep cepeškrāsnī 200°C temperatūrā aptuveni 20 minūtes.


Pica ar eksotiskajiem augļiem

1 picas pamatne
1 vistas fileja
Ingvers
Sāls
Pipari
2 šķēles ananasa
1 persiks
Siers
Siera majonēze
Tomātu mērce

Vistas fileju sagriež garenos gabaliņos, tos apcep eļļā, apkaisot ar ingveru, šķipsniņu sāls un pipariem.
Uz picas pamatnes klāj tomātu mērci, apceptos vistas filejas gabaliņus, sīki sagrieztu ananasu, siera majonēzi, rīvētu sieru un šķēlītēs sagrieztu persiku. Cep cepeškrāsnī 200°C temperatūrā aptuveni 20 minūtes.


pirmdiena, 2013. gada 22. jūlijs

Kartupeļu biezenis ar pesto

6 lieli kartupeļi
sāls
300 ml ūdens
50 g sviesta
dilles
pesto

Kartupeļus nomizo un vāra mīkstus sālsūdenī. Gatavos kartupeļus nokāš un ar stampiņu sastampā viendabīgā masā. Tikmēr uzkarsē pienu, kurā izkausē sviestu. Kartupeļiem pievieno uzsildīto pienu un dilles, visu rūpīgi samaisa viendabīgā masā. Pasniedz ar pesto kā piedevu gaļas vai dārzeņu ēdieniem.


Sviesta pupiņas

400 g sviesta pupiņu
sāls
50 g sviesta
2 ķiploka daiviņas
dilles
kaltētu dārzeņu maisījuma bez sāls
100 ml saldā krējums

Sviesta pupiņas sālsūdenī  izvāra mīkstas aptuveni 15 minūtes. Tās nokāš, liek uz pannas un sacep sviestā. Cepšanas noslēgumā pievieno kaltētu dārzeņu maisījumu, ķiploku, dilles un saldo krējumu. Pupiņās mirkli pasautē un pasniedz kā pamatēdienu vai piedevu.


svētdiena, 2013. gada 14. jūlijs

Lasis ar Fetas sieru, pesto un spinātiem

500 g svaiga laša filejas
Fetas siers
Pesto
Spināti
Garšvielas

Laša filejai cientrā iegriež iegriezumu, kurā pilda sīki sakapātu spinātu un Fetas sieras masu. Laša filejas augšpusi pārziež ar pesto, kā arī pārklāj ar tomātu šķēlītēm. Lasi ietin folijā un liek cepties cepeškrāsnī uz 200 °C temperatūru, cept aptuveni 15 minūtes, tad noņem nost foliju un 10 minūtes vēl cep bez folijas. Pasniedz rotātu ar bazilika lapiņām.



Karija pasta ar zaļajiem sparģeļiem

Makaroni
3 ķiplokdaiviņas
1 sīpols
2 vistas filejas gabaliņi
200 g konservētas kukurūzas
1 sarkanā paprika
150 dzeltenie ķiršu tomātiņi
Melnās olīvas
100 ml saldā krējuma
200 g skābā krējuma
3 olas
Karijs
Pipari
Sāls
Zaļie sparģeļi
Saulespuķu eļļa

Makaronus liek vārīties. Tikmēr sīki sagrieztu vistas fileju sacep ar smalki sakapātu sīpolu un ķiploku, kam pēcāk pievieno konservētu kukurūzu, 1 gabaliņos sagrieztu papriku, melnās olīvas, saldo un skābo krējumu, kā arī garšvielas. Gatavos makaronus samaisa ar secepto masu. Dekorē ar melnajām olīvām.
Zaļajiem sparģeļiem notīra apakškārtu un liek vārīties sālsūdenī uz aptuveni 10 minūtēm. Makaronus pasniedz pārklātus ar melnajām olīvām, savukārt kā piedevu pasniedz zaļos sparģeļus, kas pārklāti ar majonēzi un dillītēm.


Spinātu salāti ar mocarellas sieru

200 g svaigu spinātu
125 g mocarellas siera
3 tomāti
Baziliks
Olīveļļa
Pipari
Sāls

Mocarellas sieru un tomātus sagriež sīkos gabaliņos, baziliku smalki sakapā. Visu samaisa ar spinātiem, olīveļļu, pipariem un sāli. Pasniedz kā piedevu.


Iebiezinātā piena saldējums ar riekstiem

200 ml saldā krējuma
Cukurs
Vaniļas cukurs
3 olu dzeltenumi
Iebiezinātais piens ar cukuru
Indijas rieksti

Saldo krējumu saputo ar cukuru un saldo krējumu stingrās putās. Atsevisķi saputo arī 3 olu dzeltenumus, līdz tie palielina savu sākotnējo apjomu par aptuveni 2-3 reizēm. Saldo krējumu un olu dzeltenumus rūpīgi un vienmērīgi samaisa. Pievieno iebiezināto pienu un Indijas riekstus.
Saldējumu klāj lēzenā traukā ar plānām malām un liek saldētavā. Sasaldē un pasniedz saldajā ēdienā rotātu ar svaigām zemenēm un pārlietu ar iebiezināto pienu.

Bērnības plombīra saldējums

200 ml saldā krējuma
Cukurs
Vaniļas cukurs
3 olu dzeltenumi

Saldo krējumu saputo ar cukuru un saldo krējumu stingrās putās. Atsevisķi saputo arī 3 olu dzeltenumus, līdz tie palielina savu sākotnējo apjomu par aptuveni 2-3 reizēm. Saldo krējumu un olu dzeltenumus rūpīgi un vienmērīgi samaisa.
Saldējumu klāj lēzenā traukā ar plānām malām un liek saldētavā. Sasaldē un pasniedz saldajā ēdienā rotātu ar svaigām zemenēm un pārlietu ar iebiezināto pienu.

Zemeņu saldējums

200 ml saldā krējuma
200 g zemeņu
Cukurs
Vaniļas cukurs
3 olu dzeltenumi

Saldo krējumu saputo ar cukuru un saldo krējumu stingrās putās. Atsevisķi saputo arī 3 olu dzeltenumus, līdz tie palielina savu sākotnējo apjomu par aptuveni 2-3 reizēm. Saldo krējumu un olu dzeltenumus rūpīgi un vienmērīgi samaisa. Zemenes ar cukuru sablenderē un pievieno saldējuma masai.
Saldējumu klāj lēzenā traukā ar plānām malām un liek saldētavā. Sasaldē un pasniedz saldajā ēdienā rotātu ar svaigām zemenēm un pārlietu ar iebiezināto pienu.


Zemeņu, rīsu krēma un auzu pārslu kārtojums

200 svaigas zemenes
Cukurs
1 paciņa balto rīsu
200 ml saldais krējums
Vaniļas cukurs
150 g auzu pārslu


Zemenes atsevišķi sablenderē ar cukuru. Novāra 1 paciņu balto rīsu. Rīsus atdzesē un rūpīgi samaisa ar saputotu saldo krējumu, kam pievienots cukurs, un vaniļas cukuru. Auzu pārslas, kas sajauktas ar nelielu daudzumu cukura, apgrauzdē uz pannas. Gatavās auzu pārslas atdzesē. Noslēgumā kārtās klāj sablenderēto zemeņu masu, rīsu krēma masu un auzu pārslas, rotā ar svaigām zemenēm.



Zemeņu - piena kokteilis

200 g zemeņu
50 g cukura
200 ml piena
Vaniļas cukurs

Zemenes atsevišķi sablenderē ar cukuru. Šo masu savukārt sablenderē ar pienu un vaniļas cukuru. Pasniedz kā atvēsinoši saldenu dzērienu karstā laikā. :)


Kartupeļu pusītes šampinjonu un zirnīšu mērcē

500 g jauno kartupeļu
1 sīpols
200 g šampinjonu
300 g konservētu zaļo zirnīšu
100 ml saldā krējuma
Dilles
Holandes siers

Kartupelīšus pārgriež uz pusēm un novāra gatavus. Uz pannas tikmēr sacep 1 sīki sasmalcinātu sīpolu ar šķēlītēs sagrieztiem šampinjoniem. Kad kartupeļi gatavi, tos nokāš un pievieno uz pannas saceptajām sēnēm. Klāt pievieno zaļos zirnīšus, sīki sakapātas dilles, saldo krējumu un sarīvētu sieru. Visu masu kādu brītiņu pasautē. Pasniedz kā piedevu vai pamatēdienu pārkaisītu ar sarīvētu sieru.



Zaļie salāti ar baziliku un zirnīšiem

Puse Ķīnas kāposta
300 g konservētu zaļo zirnīšu
Baziliks
Dilles
Krējums
Sāls
Pipari

Ķīnas kāpostu, baziliku un dilles smalki sakapā, pievieno zaļos zirnīšus krējumu un garšvielas. Pasniedz kā piedevu gaļas vai veģetārajiem ēdieniem.


Pasta ar vistu Ķīnas saldskābajā mērcē & Co

300 g makaronu
3 vistas filejas gabaliņi
1 sīpols
1 Ķīnas saldskābās mērces burciņa
200 g šampinjonu
300 g saldās kukurūzas
1 sarkanā paprika
100 g dzelteno ķiršu tomātiņu
100 g Holandes siera
Karijs
Sāls
Pipari
Kaltētu dārzeņu garšviela bez sāls

Makaronus uzvāra. Tikmēr sagrieztu vistas fileju apcep ar 1 sīki sasmalcinātu sīpolu. Pēc neliela brītiņa pievieno sagrieztus šampinjonus un papriku. Visu apcep nedaudz brūnu, pievieno kukurūzu, garšvielas un Ķīnas saldskābo mērci. Mazliet pasautē un noslēgumā pievieno uz pusēm pārgrieztus ķiršu tomātiņus. Izvārītos makaronus sajauc ar sacepumu, un pasniedz pārkaisītus ar rīvētu sieru.


Zemeņu - banānu pīrāgs

200 g sviesta
200 g cukura
200 g miltu
zemenes
1 banāns
6 olbaltumi

Sviestu, cukuru un miltus samīca viendabīgā masā, kuru ieklāj cepamajā veidnē. Zemenes ar cukuru atsevišķi sablenderē. Šo masu pārlēj veidnē ieklātajai mīklai, pāri izkārto šķēlītēs sagrieztu banānu. Olbaltumus sakuļ stingrās putās un pārlej pīrāgam. Pīrāgu cep aptuveni 30-40 minūtes cepeškrāsnī 200 °C temperatūrā. 
Siltu pīrāgu pasniedz ar plombīra saldējumu. Lai labi garšo! :)